Прасарита падотанасана a, b, c

Prasarita padotanasa е поза на свиткување напред . Прасарита значи продолжување, пада – стапало, ут -интензивно, тен -истегнување и асана , држење на телото. Станува збор за поза која има четири варијанти (А, Б, Ц и Д) кои се најпознати  во јогата , верзија А.

прасарита падотанасана a

Од позата тадасана , раширете ги нозете околу еден метар и одржувајте ги активни. Вдишете и истегнете ги рацете попречно и издишете и ставете ги рацете на половината. Отворете ги градите, вдишете и свиткајте го багажникот напред од колковите без да ги свиткате колената, спуштајќи ги дланките на земја паралелно со стапалата . Вдишете и додека издишувате, издолжете го грбот и допрете ја главата до земја (лактите паралелни). Префрлете ја тежината напред , одржувајте ги нозете и јадрото активни и држете ја оваа поза 5-10 вдишувања . Ако не ја кренете главата на земја,можете да поставите неколку блокови и да ја потпрете главата на нив . Вдишете додека ги исправувате рацете и ја кревате главата, а додека издишувате, нежно кренете го торзото назад во почетната положба. Можете да се наведнувате наназад , за да се опуштите и да го компензирате флексијата нанапред .

прасарита падотанасана б

Од позата тадасана , раширете ги нозете околу еден метар и одржувајте ги активни. Вдишете и истегнете ги рацете напречно и издишете и ставете ги рацете на половината со лактите свртени зад вас . Вдишете, отворете ги градите и додека издишувате, свиткајте го багажникот напред од колковите додека главата не се потпре на земја паралелно со стапалата . Ако не стигнете до земјата со главата, можете да поставите неколку блокови и да ја потпрете главата на нив . Држете ги рацете на половината и држете ги лактите зад себе. Префрлете ја вашата тежина напред , задржете ја вашатаактивни нозе и јадро и држете 5 до 10 вдишувања. Ослободете ја положбата со вдишување и кревање на багажникот нагоре и опуштете се додека издишувате. Можете да се наведнувате наназад , за да се опуштите и да го компензирате флексијата нанапред .

прасарита падотанасана в

прасарита падотанасана в

Од позата тадасана , раширете ги нозете околу еден метар и одржувајте ги активни. Вдишете и истегнете ги рацете вкрстено и издишете и спојте ги прстите зад грбот . Вдишете, отворете ги градите гледајќи нагоре и издишете свиткувајќи го багажникот напред додека не ја допрете земјата со главата , оддалечувајќи ги рацете подалеку од грбот. Ако не стигнете до земјата со главата, можете да поставите неколку блокови и да ја потпрете главата на нив . Рацете треба да бидат што е можно поблиску до земјата . Ако не можете да го допрете, со секое издишување можете да стекнете растојание малку по малку. Префрлете ја тежината напред , одржувајте ги нозете и јадрото активни и држете ги 5-10 вдишувања . Вдишете и подигнете го багажникот до врвот, опуштајќи ги рацете. Можете да се наведнувате наназад , за да се опуштите и да го компензирате флексијата нанапред .

прасарита падотанасана г

прасарита падотанасана г

Од планинска поза , раширете ги нозете околу еден метар и одржувајте ги активни. Вдишете, испружете ги рацете во крст и издишете и ставете ги рацете на половината . Вдишете, отворете ги градите и додека издишувате, свиткајте го багажникот нанапред од колковите и фатете ги големите прсти со рацете . Вдишете, со нетрпение истегнете ги рацете и издишете ја спуштајќи ја главата на земја . Ако не стигнете до земјата со главата, можете да поставите неколку блокови и да ја потпрете главата на нив . Лактите остануваат свиткани, а рамената опуштени . Префрлете ја вашата тежина напред , задржете ја вашатанозете и јадрото се активни и држете 5 до 10 вдишувања . Ослободете ја позата со вдишување и нежно кревање на багажникот нагоре. Можете да се наведнувате наназад , за да се опуштите и да го компензирате флексијата нанапред .

beneficios de Prasarita Padottanasana

  • Истегнување на целиот заден синџир на нозете, особено на тетивата.
  • Зајакнување на вратот.
  • истегнување на мускулите на грбот.
  • Го подобрува респираторниот капацитет.
  • Чувство на општа благосостојба.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Shopping Cart