Аставакрасана чекор по чекор

ПОСТАВА НА ОСУМИТЕ АГОЛИ ИЛИ АСТАВАКРАСАНА: ИСТОРИЈА И ЗНАЧЕЊЕ

Неговото име доаѓа од санскрит, АСТА е осум , ВАКРА , кривина или деформитет , а АСАНА , држење на телото , иако во јогата е познато како „ поза со осум агли “ и се однесува на мудриот Аштавакра .

Според легендата за Махабхарата (митолошки текст на Индија), Аштавакра осум пати го слушнал неговиот татко Кагола како прави грешки додека ги рецитирал светите списи од утробата на неговата мајка и се насмеал. Разбеснетиот татко го проколнал да се роди Аставакра : наведнат на осум дела (глава, гради, раце, колена и стапала). Години подоцна му прости и се исправи.

Ја симболизира моќта да стануваме и покрај деформитетите или ограничувањата , физички или психички што мислиме дека ги имаме.

придобивките од аставакрасана

КАКО ДА СЕ ПРАВИ АСТАВАКРАСАНА

Потребна е сила во рацете, рамената, зглобовите и јадрото, и флексибилност во нозете и колковите, како и концентрација .

  1. Седнете во дандасана, со испружени нозе и исправен грб.
  2. За да се загреете и да ги свиткате колковите, фатете ја едната нога и приближете ја до градите, како да ја гушкате надвор од коленото и глуждот. Поместете го како да нишате дете од лево кон десно.
  3. Обидете се да ја подигнете таа нога над истото рамо или трицепсот и добро потпрете ги рацете на душекот, паралелно една со друга.
  4. Преминете ја другата нога над онаа што сте ја подигнале до рамо и, активирајќи ја јадрото, турнете се нагоре, кревајќи ги нозете од земја и истегнувајќи ги рацете.
  5. Обидете се да станете од земја неколку пати и кога ќе се чувствувате стабилно, почнете да ги истегнувате нозете на страна, притоа свиткувајќи ги лактите. Наведнете се напред за да ја одржите рамнотежата и погледнете во фиксна точка.
  6. Држете неколку вдишувања, полека одвртете го и повторете го на другата страна.

АСТАВАКРАСАНА ЗА ПОЧЕТНИЦИ

Добра подготовка за позата би било да се направи чатуранга дандасана неколку пати , да се зајакне стомакот и да се имитира флексијата од лактите.

Друга опција би била тоа да го направите со помош на два блока под рацете, за да имате поголема висина и полесно да го подигнете телото.

Ако сте почетник  и тешко ви е да влезете во целосна поза , кога ги прекрстувате стапалата, станете од земја, но не исправете ги нозете. Доволно е да се подигнете неколку сантиметри кога ги истегнувате рацете.

АСТАВАКРАСАНА: БЕНЕФИЦИИ

  • Ги зајакнува зглобовите, рацете и стомачните мускули.
  • Ги тонизира мускулите на нозете .
  • Промовира рамнотежа и концентрација.
  • Го подобрува варењето со масажа на внатрешните органи.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Shopping Cart