Учење асани

Вежбајте асани онлајн насекаде

Видови јога, пози, придобивки...

Јогата е хинду дисциплина, настаната пред повеќе од 5000 години, која опфаќа цела животна филозофија. Благодарение на комбинацијата од асани , дишење и медитација, го балансираме телото со умот.

Стоечки асани

Стоечките сани не се секогаш омилени за почетниците да вежбаат јога, особено ако човек се изморува во секојдневниот живот. Обично, повеќето практичари почетници ја поврзуваат јогата со пози за истегнување и релаксација. Но, искусните јоги знаат какво благотворно делување има врз телото и духот од стоечките пози, па не заборавајте да ги вклучите во нивните тренинзи.

Кога првпат ќе почнете да се занимавате со јога, телото мора да биде подготвено за сложени пози. Без соодветна подготовка, може да добиете повеќе штета отколку корист од вежбањето. И во тоа ќе помогнат сите стоечки асани, кои ќе ве научат да стоите правилно, рамномерно и хармонично да ја распределувате телесната тежина за да го добиете најдобриот резултат од практиката. Стоечките асани учат за усогласување на ‘рбетот, помагаат да се отстранат деформитетите на стапалата, колковите, долниот дел на’ рбетот. Тие учат да го контролираат држењето на телото, да го држат грбот исправен и градите отворени. 

Нашите курсеви онлајн

Основни асани

Асана е еден од првите чекори на системот за јога со осум чекори на Патанџали.

И иако јога културата во западните земји главно се фокусира на телесната пракса, асаните, всушност, не се самата јога, туку само му претходат на процесот на асимилација на она што е јога.

Асаните имаат многу корисни ефекти, но можеби еден од највредните за модерната личност е способноста да се забави и да биде „тука и сега“.

Навистина, често во секојдневниот живот, времето што ни е доделено го користиме прилично расипнички и несоодветно. Го трошиме со неоправдано забрзано темпо, пресметувајќи ја иднината или сеќавајќи се на минатото. Сè е направено во бегство. 

Сè е направено во исто време, и, во исто време, ништо не е направено навистина добро. Во исто време, за неговиот развој, човекот чувствува потреба за рамнотежа помеѓу внатрешните текови на енергија и надворешните влијанија.

 

Изнајмување простор за јога

Класот ги нуди своите капацитети за активности , курсеви, часови , работилици , разговори или други теми поврзани со јогата : храна, гонг бањи, медитација,

Read More »

Прасарита падотанасана a, b, c

Prasarita padotanasa е поза на свиткување напред . Прасарита значи продолжување, пада – стапало, ут -интензивно, тен -истегнување и асана , држење на телото. Станува збор за поза која има четири варијанти (А, Б, Ц и Д) кои се најпознати  во јогата , верзија А.

Read More »

О нас зборуваат

5/5
Благодарение на јогата, почнав да го гледам светот со други очи, станав пољубезен, почувствителен кон луѓето околу мене, станав пофлексибилен
beach, woman, hat-1599762.jpg
Juan
5/5
Откако се запозна со системот на вежби, јогинот на многу млада возраст доживеа многу чудни чувства и сензации
Denica
5/5
Најдобриот спорт што постои. Овде убавината, здравјето и духовноста се испреплетени. Хармонијата е првиот пат до среќата. Така, јогата е таа што ја дава оваа хармонија
Luisa

Колку асани има?

И во 1975 година, Шри Дарма Митра ги „пребара“ сите трактати, се обрати за помош до сите познати јоги во Индија и како резултат на тоа доби 908 асани заедно со варијации – 1300!

претплатете се на нашите вести
Твојата електронска пошта
Shopping Cart